Bedrijfsvoering gericht op patiënt meerwaarde

Binnen zorginstellingen is dialoog noodzakelijk om alles in goede banen te leiden, er spelen tenslotte vele factoren mee bij de interne onderhoudswerkzaamheden. Denk hierbij aan situaties als het vervangen van een airco op de OK of sloopwerkzaamheden, waarbij patiënten bovenal geen hinder mogen ondervinden en er veilig gewerkt kan worden. Het is in een zorginstelling zoals o.a. een ziekenhuis, waar patiënten en wellicht kinderen aanwezig zijn, noodzakelijk dat er rekening gehouden wordt met zaken als bacteriën. Denk bijvoorbeeld aan bacteriën die vrijkomen bij betonrot tijdens sloopwerkzaamheden. Iets wat in de reguliere industrie geen issue is, maar in zorginstellingen levensbedreigend kan zijn. Daardoor is dialoog in een zorginstelling veel belangrijker dan bijvoorbeeld bij de petro- en chemiesector, waarbij men werkt met verankering en standaardisatie van werkzaamheden.

Bij vele zorginstellingen en ziekenhuizen is door de vrije toegankelijkheid van de gebouwen een groter risico in de uitvoering van verschillende werkzaamheden. Hierdoor kunnen er onveilige situaties ontstaan of kan er hinder worden ondervonden door patiënten, bezoekers en medewerkers van de organisatie. Mede hierdoor ontstaat er een steeds grotere behoefte om tot een digitaal werkvergunningsproces te komen, waardoor de dialogen beter geborgd zullen zijn. Vooraf worden de werkzaamheden besproken om te voorkomen dat er zomaar met het werk gestart wordt (denk bijvoorbeeld aan onderhoud aan verwarming of het vervangen van een aantal waterkranen).

Een bedrijfsvoering die gericht is op het leveren van meerwaarde aan patiënt en bezoeker zal zich hierin herkennen. Een goed ingericht (digitaal) werkvergunningsproces geeft richting aan een goede dialoog, beheersing van risico’s en daardoor een veiligere omgeving in de zorginstellingen. Maar hoe zorg je ervoor dat de bedrijfsvoering, zoals het facilitairbeheer, hierin geholpen wordt? Dit kan door het inzetten van onafhankelijke interim professionals met ervaring in procesbegeleiding. De zorginstelling wordt dan begeleid in de zoektocht naar de “best practice”. De Rhijnauwen Groep ondersteunt hierin bedrijven en zorginstellingen. Vraag gerust naar onze referenties.

Recent Posts

Leave a Comment

0